Skontaktuj się z naszym
TeleOpiekunem
880 20 60 60

Całodobowa opieka
kardiologiczna

Konsultacje lekarskie przez
videokomunikator

 
Znajdź lekarza wpisując specjalizację i miejscowość bądź nazwisko:
ZOBACZ PREZENTACJĘ
ZAMÓW USŁUGĘ
Sparganoza

Tasiemiec to z całą pewnością jeden z najczęściej atakujących ludzki organizm pasożytów. Zdarza się, że wywołane jego obecnością dolegliwości brane są za klasyczne zatrucie pokarmowe. Równie "niewinnie" daje o osobie znać sparganoza, która zbagatelizowana może wywołać bardzo nieprzyjemne powikłania. Najwięcej zachorowań diagnozuje się u mieszkańców Dalekiego Wschodu.

Za rozwój choroby odpowiadają tzw. plerocerkoidy, czy larwa tasiemca będąca w trzecim stadium rozwoju. Główny winowajca, tj. pasożyt z gatunku Spirometra (Diphyllbothrium) do ciała człowieka trafia zazwyczaj z nieprawidłowo przygotowanym (np. na wpół surowym) lub zanieczyszczonym pokarmem. Najczęściej są to ryby i mięso, a także zanieczyszczona woda.

Larwy tasiemca zazwyczaj "zamieszkują" w tkance podskórnej, niektórych narządach wewnętrznych bądź gałce ocznej. Ta ostatnia lokalizacja powoduje poważne problemy ze wzrokiem.

Objawy i diagnoza

Pierwsze objawy sparganozy uznawane są za typowe zatrucie pokarmowe. Pacjenci bardzo często uskarżają się na złe samopoczucie, mdłości oraz biegunkę. Mimo przyjmowana typowych dla chorego porcji jedzenia szybko tracą na wadze. Z czasem każdy posiłek prowokuje wymioty, dlatego chorzy szybko tracą apetyt. Bardzo często w oparciu o badania krwi rozpoznaje się niedokrwistość spowodowaną niedoborem witaminy B12.

Obok analizy objawów pacjenta konieczne jest pobranie próbki kału i jego zbadanie pod kątem obecności pasożytów. Wynik testu zazwyczaj nie pozostawia już żadnych wątpliwości.

Leczenie

Podstawą leczenia sparganozy, podobnie jak większości chorób pasożytniczych, jest farmakoterapia. Konieczne jest przyjmowanie leków przeciwpasożytniczych pozwalających oczyścić organizm z larw tasiemca. Dodatkowo terapię uzupełnia się suplementami diety zawierającymi witaminę B12 lub wyrównanie jej niedoboru ze źródeł naturalnych jak mięso czy mleko.

 

źródło: http://zdrowie.gazeta.pl

18-10-2016 admin